Produkcja czekolady dania

Czekolada jest jednym spośród najbardziej oczywistych przysmaków. Znajduje różnorakie wykorzystania w kuchni, posługuje się ją w wielu wersjach. W prawie wszystkim sklepie można pobrać wyroby czekoladowe w różnorakich postaciach. Ciekawa jest dodatkowo czekolada mleczna jak i trudna. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym etapem jej powodowania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której uwalnia się je bakterii. Kolejnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, i w efekcie tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie czynniki są odpowiednio dozowane, w współzależności od tegoż jaki wyrób chce się uzyskać. Miazga jest mielona dobrze w toku automatycznym. Po przejściu tych procesów tworzy ona rola sypką, którą wspomina się prószem. Stanowi on pasowany procesom konszowania. Do produkcji czekolady niezbędne jest skorzystanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej wykorzystywane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu realizacji czekolady odnosi się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania przeprowadzają się również na sucho kiedy natomiast na mokro. Proces konszowania na gorąco jest ostatecznym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji przeprowadza się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i indywidualny połysk.